Complete sets, gemonteerd en gebalanceerd – PLUG-AND-PLAY! Meer dan 75.000 tevreden klanten! Voor particulieren en bedrijven!

page: Wat zijn TPMS-sensoren?

In de immer evoluerende wereld van autobanden en veiligheid zien we continu innovaties opduiken. Een prominente innovatie op dit gebied is ongetwijfeld de TPMS-sensor. Maar wat houdt deze technologie precies in, en welke impact heeft het op zowel autobezitters als het milieu?

Wat zijn TPMS-sensoren?

TPMS is de afkorting voor ‘Tyre Pressure Monitoring Systems‘. Kortom, dit zijn systemen die onophoudelijk de bandenspanning in de gaten houden. De TPMS-sensoren, die elektronisch zijn, worden rechtstreeks in de wielen geplaatst. Hun taak? Het nauwgezet registreren van de bandenspanning. Mocht de spanning van een band te laag of te hoog zijn, dan krijgt de bestuurder via het dashboard een signaal.

Waarom zijn TPMS-sensoren zo cruciaal?

Veel autobezitters zien niet aan hun banden dat ze met een te lage bandenspanning rijden. Dat is niet zo wonderlijk, een verschil van 0,5 Bar is nauwelijks met het blote oog te herkennen. Te lage bandenspanning is vaak een oorzaak van ongelukken. Bovendien verhoogt een te lage bandenspanning het brandstofverbruik en de bandenslijtage. Een bijkomend voordeel van het gebruik van TPMS-sensoren is dat op deze manier op grote schaal het milieu ook gespaard wordt.

De gevolgen van een te lage bandenspanning

Als we de cijfers bekijken, dan zien we bij een 20% te lage bandenspanning:

  • Een afname van de bandlevensduur met 30%.
  • 25% meer risico op bandschade.
  • Een toename van 3% in brandstofverbruik.

36% van alle automobilisten rijdt met een te lage bandenspanning.

Is TPMS verplicht?

De Europese Unie heeft, met het oog op verhoogde rijveiligheid en duurzaamheid, bepaalde doelen gesteld rond het gebruik van TPMS:

  • Versterken van de verkeersveiligheid.
  • Beperken van de koolmonoxide-emissies.
  • Bevorderen van zuinig brandstofverbruik.
  • Verlengen van de levensduur van banden.
  • Stimuleren van algehele duurzaamheid.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de oorzaken van verkeersongevallen. Hieruit is naar voren gekomen dat ieder jaar tienduizenden ongevallen te wijten zijn aan een verkeerde bandenspanning. Een verkeerde bandenspanning kan bijvoorbeeld een lekke band of klapband tot gevolg hebben. De Europese Unie wil door de verplichting van TPMS-sensoren de veiligheid van de weggebruiker bevorderen.

Sinds september 2014 is daarom vanuit de Europese Unie TPMS in alle nieuwe auto’s verplicht gesteld.

Verschillende TPMS-systemen

Er bestaan twee hoofdsystemen voor TPMS, namelijk het directe en indirecte TPMS-systeem.

DIRECT TPMS-systeem

Dit systeem maakt gebruik van sensoren in de banden die gegevens direct naar de boordcomputer sturen. Hiermee kan de bestuurder real-time informatie aflezen en tijdig actie ondernemen bij onregelmatigheden. Er zijn verschillende soorten TPMS-sensoren beschikbaar, waaronder aftermarket universele TPMS-sensoren en voorgeprogrammeerde vervangings OE-R TPMS-sensoren.

Aftermarket universele TPMS-sensoren

Aftermarket universele TPMS-sensoren, die ook de meest voordelige optie zijn, zijn geschikt voor praktisch elk type voertuig. Ze tonen niet alleen de bandendruk, maar zijn ook compatibel met maar liefst 97% van alle auto’s wereldwijd. Bovendien zijn ze uitgerust met specifieke protocollen. Dit betekent dat ze naast de bandendruk, vaak een schat aan aanvullende informatie en functies doorgeven aan de boordcomputer van uw auto. Zo ontvangt u bijvoorbeeld een waarschuwing als de bandentemperatuur te hoog oploopt of instructies wanneer een band dreigt leeg te lopen.

Wat ook het vermelden waard is, is dat deze sensoren, ondanks hun specifieke protocollen, altijd foutloos werken zonder storingen, ongeacht het merk of type van uw auto. Of u nu een Kia, Ferrari, Ford of Mercedes rijdt, deze universele sensoren zijn perfect compatibel. Bij Giva Wheels worden ze bovendien nauwkeurig ingesteld met het juiste programma voor uw specifieke voertuig.
Giva Wheels geeft 2 jaar batterij garantie op universele TPMS sensoren.

Originele vervangings OE-R TPMS-sensoren

Originele vervangings OE-R TPMS-sensoren, wat staat voor ‘original equipment replacement‘, zijn voorgeprogrammeerde sensoren die specifiek zijn ontworpen voor bepaalde automodellen. Hierdoor bent u verzekerd van een optimale en naadloze werking.

Deze sensoren kunnen afkomstig zijn van diverse bekende merken, zoals Huf, Continental, Schrader, Orange en VDO. Het specifieke merk hangt vaak af van de samenwerkingsverbanden die uw autofabrikant heeft met deze TPMS-fabrikanten.

Als u kiest voor de OE-R TPMS-sensoren geleverd door Giva Wheels, dan krijgt u sensoren die identiek zijn aan de originele sensoren die door de autofabrikanten worden ingezet tijdens de productie. Hierdoor bent u volledig gevrijwaard van eventuele problemen met protocollen of onverwachte foutmeldingen.

Giva Wheels geeft 4 jaar batterij garantie op universele OE-R TPMS sensoren.

INDIRECT TPMS-systeem

Bij het indirecte TPMS-systeem signaleert uw auto alleen wanneer een band onvoldoende op spanning is. Dit systeem toont niet de exacte bandendruk op uw display, omdat het niet direct via sensoren in de wielen werkt. In plaats daarvan maakt het gebruik van het ABS-systeem van de auto. Dit ABS-systeem monitort de rotaties van elk wiel. Als een band te zacht is of zelfs lucht verliest, zal deze sneller draaien vanwege een kleinere diameter. Het ABS-systeem detecteert dan een hoger aantal rotaties bij dat specifieke wiel en interpreteert dit als een mogelijk lek.

Hoewel dit systeem minder precies is dan het directe TPMS-systeem, is het wel minder gevoelig voor storingen. Een bijkomend voordeel is dat u geen aparte TPMS-sensoren hoeft aan te schaffen bij een nieuwe set banden of wielen, omdat alles via het bestaande ABS-systeem loopt.

Wat zijn TPMS-protocollen?

Simpel gezegd, duiden deze protocollen op de specifieke ’taal’ die de bandenspanningssensoren van uw auto gebruiken om met de boordcomputer te communiceren.

Vergelijk het met het installeren van een nieuwe app op uw smartphone. Deze app moet compatibel zijn met uw toestel om naar behoren te functioneren. Dit principe is vergelijkbaar met de TPMS-sensoren in voertuigen. Afhankelijk van het automerk en -model is er een specifiek protocol nodig zodat de sensoren correcte informatie over de bandenspanning doorgeven. Als u eraan denkt om uw TPMS-sensoren te vervangen, moeten de nieuwe sensoren dezelfde ’taal’ of protocol ondersteunen als uw auto. Zo niet, dan riskeert u onjuiste meldingen of kan het systeem falen.

Het is geruststellend om te weten dat wanneer u kiest voor TPMS-sensoren van Giva Wheels, u kiest voor kwaliteit en compatibiliteit. Bij Giva Wheels zorgen we ervoor dat de TPMS-sensoren perfect zijn afgestemd op uw voertuig, met de juiste protocollen.

Conclusie

De komst van TPMS-sensoren markeert een significante vooruitgang op het gebied van rijveiligheid en duurzaamheid. Ze zorgen niet alleen voor een veiligere rijervaring door de bestuurder tijdig te waarschuwen over de bandenspanning, maar helpen ook bij het optimaliseren van het brandstofverbruik en het verlengen van de levensduur van de banden.

TPMS-sensoren toevoegen aan uw bestelling?

Wanneer u velgen aan uw winkelwagentje heeft toegevoegd, krijgt u direct de mogelijkheid om TPMS-sensoren toe te voegen of uw huidige sensoren over te zetten. Eenvoudigweg kiest u de kleur – zwart of zilver – die het beste bij uw stijl en velgen past, en voegt deze toe aan uw bestelling.

Heeft u nog vragen over TPMS-sensoren of wilt u meer advies? Neem gerust contact met ons op. Ons team van experts staat klaar om u te helpen met al uw behoeften op het gebied van autobanden en sensoren.

Voordelen van Giva Wheels

Wat zeggen onze klanten?
Largest wheel range in Europe Exclusive importer of Bola Proline approved webshop Exclusive importer of 2Forge Platin approved webshop Exclusive importer of Judd
Zakelijk account voor professionelen?
Registreer B2B-account
Vandaag open van 09:00 tot 17:00!

Onze velgmerken