Complete sets, gemonteerd en gebalanceerd – PLUG-AND-PLAY! Meer dan 75.000 tevreden klanten! Voor particulieren en bedrijven!

page: Wat zijn Runflat banden?

Wat zijn Runflat banden?

Steeds meer nieuwe auto’s worden uitgerust met RunFlat-banden. Op deze banden kunt u dus met een lekke band nog minstens 80 kilometer doorrijden. Ook als er weinig of helemaal geen bandenspanning meer is. U hoeft niet bang te zijn voor het verliezen van controle over uw auto of voor het verwisselen van de band aan de kant van een drukke snelweg.

Run-flat tires zijn bekend onder diverse benamingen en afkortingen, waarvan de zelfsteunende band het bekendst is. RFT (Runflat Tyres), RSC (Runflat System Component), SSR (Self Supporting Runflat), DSST (Dunlop Self SupportingTechnology), ROF (run on flat), ZP (Zero Pressure) en EMT (Extended Mobility Technology) zijn andere bekende benamingen.

Van al deze benamingen worden RFT (run-flat tire) en SSR (self-supporting-runflat) het meest gebruikt. De zelfsteunende run-flats zijn autobanden waar de randen zijn verstevigd, zodat er in geval van lekkage tijdelijk op doorgereden kan worden. U hebt in dit geval dus ook geen reservewiel meer nodig.De band heeft versterkte zijkanten die het gewicht van de auto kunnen dragen, ook als de lucht uit de band is. De band werkt in combinatie met een ingebouwd waarschuwingssysteem (TPMS) in uw auto. Is de band lek, dan verschijnt op uw display een waarschuwing. Door het ontwerp van de band voelt u namelijk geen groot verschil tussen een lekke band en een exemplaar met de juiste spanning. Het doel van de band is om u voldoende tijd te geven om een servicevestiging te vinden voor het controleren, repareren en/of vervangen van uw band.

Natuurlijk is dit afhankelijk van de snelheidscodering, maar met een lekke band kunt u zoals reeds gezegd veilig rijden met een snelheid van 80 km/uur. De band is speciaal voor deze snelheid ontworpen. Giva Wheels adviseert u echter om zoveel mogelijk met een lagere snelheid van 80 km/uur te rijden. Daarmee verlengt u het leven van de band en wordt de kans groter dat de band kan worden gerepareerd. Het is ook raadzaam om zoveel mogelijk snelle bochten te vermijden.
U mag enkel runflat banden monteren op voertuigen met een ingebouwd waarschuwingssysteem.

Omdat er geen noodzaak is om de lekke band direct en ter plaatse te verwisselen, is een reservewiel overbodig. U heeft nog zeker 80 kilometer de tijd om een bandenexpert te vinden die de band kan repareren of vervangen. Bij vervanging moet wel een identieke RunFlat-band worden gemonteerd in dezelfde maat en met dezelfde snelheidsspecificaties.

Net zoals bij elke andere band moet u ook deze banden (laten) controleren op bandenspanning en beschadigingen. Is de bandenspanning te laag, dan verlaagt dit het draagvermogen van de banden. De zijwanden kunnen hierdoor vervormen, waardoor u inboet aan veiligheid, comfort en zuinig rijden. Montage, demontage en reparatie is specialistisch werk dat experts vakkundig en snel voor u uitvoeren.

Wilt u uw auto die fabriek af is geleverd met runflat banden, voorzien van een after-market set aluminium sportvelgen, zorg er dan voor dat deze velgen zijn voorzien van een EH2+ hump. Wanneer u een runflat band op een “normale” EH2 velg laat monteren, en deze band loopt leeg, dan kan het gebeuren dat de band over de hump wordt getild aan naar het midden van de velg loopt. Op dat moment is een RunFlat band binnen de kortste keren kapot.

Bij de EH2 velg daarentegen drukt de band zich in de velgrand, terwijl bij de EH2+ velg de band recht naar beneden drukt, en zichzelf opsluit tussen de hoger opgezette velgrand en de extra hump. Hierdoor blijft de band staan waar hij hoort, en zal bij een lekke band de rand alleen recht naar beneden duwen, zodat de zijwanden van de band kunnen blijven staan.

De runflat band heeft dezelfde eigenschap, hij drukt recht omlaag, alleen in deze velg wordt hij niet opgesloten tussen de velgrand en de hump, waardoor hij over de hump kan glijden, en in het diepere velgbed zal zakken. Daardoor kan de runflat band zelf niet meer op de zijwanden blijven staan, en zal dan ook niet kunnen functioneren als een runflat band. Met andere woorden, het is een “normale” band geworden zonder de zelfdragende eigenschappen. Probleem wat dan dus ontstaat is dat U geen controle meer heeft over de auto en moet stoppen waar dit gebeurd, in een erger geval kan de band van de velg lopen, met alle gevolgen van dien.

Voordelen van Giva Wheels

Wat zeggen onze klanten?
Largest wheel range in Europe Exclusive importer of Bola Proline approved webshop Exclusive importer of 2Forge Platin approved webshop Exclusive importer of Judd
Zakelijk account voor professionelen?
Registreer B2B-account
Vandaag open van 09:00 tot 17:00!

Onze velgmerken