WINTER SALE! Tijdelijk GRATIS montage van een complete set (velgen+banden) op uw voertuig. Profiteer nu van dit voordeel!

Datum (DOT) code

Elke autoband is voorzien van een zogenaamd DOT codering. DOT is de afkorting van US Department of Transport; het Amerikaanse ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit departement heeft een aantal eisen vastgelegd waaraan een autoband moet voldoen. Die hebben te maken met slijtage van het profiel, tractie en het bestand zijn tegen hoge en lage temperaturen.

De DOT-aanduiding is enigszins vergelijkbaar met de Europese E4 codering. Alleen ligt bij deze laatste de nadruk op het bestand zijn tegen hoge snelheden. De DOT-aanduiding heeft voor de gebruikers (handel en consument) toch een leuke bijkomstigheid. Men kan namelijk aflezen wanneer de band is geproduceerd.

De aanduiding is bijvoorbeeld DOT3317. De eerste twee cijfers geven de week van productie aan (33e week) en de 17 het jaar (2017).

Bovenstaande band is dus geproduceerd in week 33 van het jaar 2017.

De reeks getallen en cijfers voor productiedatum behoort officieel ook tot de DOT codering maar is minder interessant. In de volgende afbeelding is uitgelegd wat deze tekens betekenen.

Sommige fabrikanten, waaronder Michelin, geven het advies bij montage de DOT-aanduiding aan de buitenkant te houden, tenzij er sprake is van een richtingsgebonden montage die dit belet.

Vaak zijn oude DOT banden voordeliger aan prijs als dezelfde band in een jonge DOT. Dit klinkt in eerste instantie zeer interessant maar vergeet niet dat het rubber van een band met een oude DOT codering zijn goede eigenschappen verliest. Het rubber droogt uit en verliest hier mee zijn grip.

Hulp nodig?Bel ons: +31 (0)13 513 00 43Whatsapp+31 (0)6 82 07 26 71 9 Vandaag geopend van 09:00 tot 18:00! Over GiVa Wheels Contact Werken bij GiVa Wheels Levering en afhalen Hoe te bestellen Betalen Retourneren Montagehandleiding Algemene voorwaarden Privacyverklaring Velgen Velgenconfigurator Velgmerken Fotogalerij Schuifbouten Slotbouten Velgenreiniger Banden Bandenmaten Speed index Load index Datum (DOT) code Bandenspanning Runflat banden Zomerbanden Winterbanden Contact GiVa Wheels B.V.
De Hemeltjes 18
5051 JR Goirle
Nederland
+31 (0)13 513 00 43
info@givawheels.nl
© 2018 GiVa Wheels B.V.