Complete sets, gemonteerd en gebalanceerd – PLUG-AND-PLAY! Meer dan 75.000 tevreden klanten! Voor particulieren en bedrijven!

page: DOT-Code

DOT-Code

Elke autoband is voorzien van een zogenaamd DOT codering. DOT is de afkorting van US Department of Transport; het Amerikaanse ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit departement heeft een aantal eisen vastgelegd waaraan een autoband moet voldoen. Die hebben te maken met slijtage van het profiel, tractie en het bestand zijn tegen hoge en lage temperaturen.

De DOT-aanduiding is enigszins vergelijkbaar met de Europese E4 codering. Alleen ligt bij deze laatste de nadruk op het bestand zijn tegen hoge snelheden. De DOT-aanduiding heeft voor de gebruikers (handel en consument) toch een leuke bijkomstigheid. Men kan namelijk aflezen wanneer de band is geproduceerd.

De aanduiding is bijvoorbeeld DOT33[DOTYY]. De eerste twee cijfers geven de week van productie aan (33e week) en de [DOTYY] het jaar (20[DOTYY]).

Bovenstaande band is dus geproduceerd in week 33 van het jaar 20[DOTYY].

De reeks getallen en cijfers voor productiedatum behoort officieel ook tot de DOT codering maar is minder interessant. In de volgende afbeelding is uitgelegd wat deze tekens betekenen.

Sommige fabrikanten, waaronder Michelin, geven het advies bij montage de DOT-aanduiding aan de buitenkant te houden, tenzij er sprake is van een richtingsgebonden montage die dit belet.

Vaak zijn oude DOT banden voordeliger aan prijs als dezelfde band in een jonge DOT.

In principe beoordelen bandenexperts banden tot 3 jaar als fabrieksnieuw. Bij een juiste opslag (donker en koel) zullen binnen deze periode geen fysische en chemische processen plaatsvinden die de technische eigenschappen van een band negatief beïnvloeden.

Sterker, een hagelnieuwe band die men een week in de volle zon ligt verslechterd meer dan een band die 3 jaar koel en donker is opgeslagen.

Giva Wheels garandeert een optimale opslag en daarmee de fabrieksnieuwe kwaliteit van de, door u aangekochte, banden.

De courantheid en vraag en aanbod van een bepaald type band heeft natuurlijk een grote invloed op de leeftijd van de band.

Indien een band ouden dan 36 maanden is wordt dit door ons ten alle tijden vermeld in de bandomschrijving in de webshop. In sommige gevallen zelfs al eerder mocht deze informatie bij ons bekend zijn.
Let op: Er kunnen onder geen beding rechten of wensen ontleend worden aan de geleverde DOT codering zolang de banden binnen de 36 maanden geproduceerd zijn. Hier kunnen vooraf ook geen individuele afspraken over gemaakt worden.

Voordelen van Giva Wheels

Wat zeggen onze klanten?
Largest wheel range in Europe Exclusive importer of Bola Proline approved webshop Exclusive importer of 2Forge Platin approved webshop Exclusive importer of Judd
Zakelijk account voor professionelen?
Registreer B2B-account
Vandaag open van 09:00 tot 17:00!

Onze velgmerken